Tayland

Tayland ve Bilinmesi Gerekenler

Tayland Kraliyet ailesi, Tayland halkı için oldukça önemlidir. Bu nedenle kraliyet ailesinin herhangi bir ferdi hakkında saygısızca konuşmak veya onları eleştirmek hiçbir şekilde tolerans ile karşılanmaz. Özellikle Tayland kralı Bhumibol Adulyadej hakkında olumlu yada olumsuz, iyi yada kötü yönde konuşmak yasaktır ve bir yetkili tarafından duyulması durumunda hapis cezası dahi uygulanabilmektedir.
Tayland sinemalarında her film öncesi Tayland marşı eşliğinde kralın fotoğrafları gösterilir ve turistler de dahil olmak üzere ayağa kalkıp saygı duruşunda bulunmak zorundadır.
Bir budizm ülkesi olan Tayland’da büyük ya da küçük olsun herhangi bir buda heykeline doğru ayak veya bacak uzatmak saygısızlık olarak kabul edilir. Aynı şekilde herhangi bir yerde otururken ayak tabanınız gözükecek şekilde bacak bacak üzerine atmak da saygısızlık olarak kabul edilir ve Tayland halkı tarafından hoş karşılanmaz.
Tayland’da çocukların başını okşamak çok büyük bir saygısızlıktır.
Tayland alfabesinde 44 harf, 43 ses sembolü ve 5 ses tonu sembolü olmak üzere toplam 92 adet alfabetik işaret bulunur. Tayland yazılarında kelimeler arasında boşluk, cümle sonlarında nokta, ünlem işareti veya soru işareti gibi noktalama işareti kullanılmaz.
Tayland’da yerde duran bir paranın üzerine basmak yasaktır.
Tayland kralı Bhumibol Adulyadej (Doğum tarihi : 5 Aralık 1927) dünyanın en uzun süre tahtta kalan kralıdır. 9 Haziran 1946 yılında kral olmuş ve günümüzde halen krallığı devam etmektedir.
Dünyada basılan en büyük değere sahip para 500.000 Baht’lık Tayland banknot’udur. 500.000 Baht’ın yaklaşık olarak Türk lirası karşılığı ise 33.800 TL dir.
Tayland’da araç trafiği sol taraftan işler ve motorsikletlerin her zaman geçiş üstünlüğü vardır. Trafikte sıradışı bir durum olmadığı sürece korna çalmak Tayland halkı tarafından hoş karşılanmaz. Bu nedenle Tayland genelinde neredeyse hiç kimse korna çalmaz.Dünyanın en zengin kralı, yaklaşık 40 milyar dolarlık kişisel serveti ile Tayland kralı Bhumibol Adulyadej’dir.
Tayland’da askerlik kura yolu ile yapılır. Askerlik zamanı gelen kişi askeriyeye giderek kurasını çeker. Çıkan kuraya göre askerlik yapar veya yapmaz.
Tayland geleneklerinde el sıkışma ve tokalaşma yoktur. Selamlaşmada “Wai” selamı (iki elin avuçları birleştirilip parmaklar yukarı bakacak şekilde göğüs hizasında tutulur ve baş hafifçe öne eğilir) kullanılır.
Tayland’da babalar günü kral Bhumibol Adulyadej’in doğum günü olan 5 Aralık’ta kutlanır.
Tayland halkı canlı renkleri çok sevdiği için sokaklarda birbiri ardına dizilmiş, mor, fıstık yeşili veya mavi renklerde pek çok bina görmek mümkündür. Yerel Tayland bankalarının renkleri de aynı şekilde sarı, mor, yeşil gibi pek çok farklı renktedir.
Tayland halkı güneşten yanmayı ve bronzlaşmayı sevmeyen dünyadaki tek halktır. Çünkü Tayland kültüründe esmer ten rengi fakirliği sembolize etmektedir.
Tayland yeni yılı Songkran, Nisan ayında ülke çapında yapılan su savaşları ile kutlanır. Genci yaşlısı, polisi askeri, turisti yerlisi yapılan su savaşlarından mutlaka nasibini alır. Herkesin birbirini buz gibi sularla ıslattığı yeni yıl Songkran, Kuzey Tayland’da başlayarak gün gün Güney’e doğru kayar ve Güney Tayland’da son bulur. Bu nedenle her şehir farklı tarihlerde yeni yılı kutlar.
Tayland’da dışarıda yemek yemek oldukça ucuz olduğu için kültürlerinde evde yemek yapma alışkanlığı yoktur. Bu nedenle Tayland’daki ev ve kondolar’da mutfak bulunmaz. Ancak son yıllarda pek çok turistin Tayland’da yerleşmesinden kaynaklı olarak yeni yapılan inşaatlara ufakta olsa mutfak yapılmaya başlanmıştır.
Tayland’da market ve süper market kasalarında poşetleme işini müşteri yapmaz. Alınanları kasiyer poşetler ve müşteriye teslim eder.
Phetkasem Road isimli Taylandın en büyük karayolu 1,274 km. uzunluğunda, Tayland’ın kesintisiz olarak devam eden en uzun yoludur.
Tayland’ın en turustik şehirlerinden biri olan Pattaya’nın pek çok bar ve gece kulübünün erkekler tuvaletinde boyun ve sırt masajı yapan masörler vardır. Sadece erkeklere verilen bu hizmeti çok küçük bir bahşiş karşılığında 5 ila 10 dakika kadar yaptırmak mümkündür.

Tayland'a neden ve nasıl gidilir?

Tayland’a neden mi gideceksiniz? Öncelikle vize istemiyor oluşu büyük avantaj. 9 saatlik sefer süreleriyle direkt sizi Tayland’a ulaştıran uçaklar mevcut. Gitmeden önce yapılan en önemli uyarılardan bazıları Hepatit B, Hepatit A gibi hastalıklara karşı önlem amaçlı aşıların yapılması yönünde çünkü eğer gece hayatını deneyimlemek istiyorsanız, Tayland tek gecelik ilişkiler sonrasında bu tip hastalıklarla sabıkalı bir ülke. (Hepatit B, cinsel yolla bulaşan , A sudan bulaşan hastalıklar için yapılıyor.)

Tayland hakkında kısa bilgi

1238’den günümüze çeşitlik krallıkların yönetiminde bağımsız bir ülke olan Tayland, 1932’den beri parlamenter monarşi ile yönetiliyor. Ülkenin başında bir kral var ve ülkede kralın büyük bir baskınlığı söz konusu. Krala yamuk yapan yanıyor diyebiliriz. Misal yakın zamanda Facebook üzerinden kralı eleştiren paylaşımı ile 30 yıl hapis cezası alan oldu. Tayland aynı zamanda Budist inancın çok hakim olduğu bir ülke ve ülke genelinde insanlar inançlarına çok sadık ve saygılılar. Bu konuda hassas olmakta fayda var. Bazı tapınaklara girerken omuzlarınızın, bacaklarınızın örtülü olması gerekiyor. Vatikan’ın girişindeki kontrollerden daha sıkı bir denetleme olduğunu söylemek mümkün. Özellikle Grand Palace denilen, eski Kral’ın sarayına girerken kıyafet hassasiyeti üst seviyede. Avrupa ülkelerinin Hinduçin bölgesinde kolonileştiremedikleri Tayland, bu katı tutumlara rağmen son derece sevecen ve dost canlısı insanların yaşadığı bir ülke. Misafirperverlik ve yardımseverlik konusunda bize ders verebilecek noktadalar.

Pazarlık yapamıyorsanız Tayland'a gitmeyin

Pazarlık Tayland’da bir hayatta kalma meselesi çünkü sokak tezgahları ve gece pazarları (genelde 18:00 sonrası açılıyor, gece yarısına kadar devam edebiliyor bu pazarlar) ülke genelinde hakim ve burada kim neyi kaça satabilirse satmaya çalışıyor. Aslında 100 Baht olan bir şeyi size 500 Baht’tan satmaya çalışan bir satıcıyla sıkı pazarlık sonucunda, 100 Baht’lık fiyata indirmeyi başarabilirsiniz. Bu Satıcıya kararlı olduğunuzu göstermeniz yeterli, pazarlık etmezseniz zalım Tayland esnafının sizi soyup soğana çevirmesi kaçınılmaz! Bu yüzden Tayland’a gitmeden önce bir pazar alışverişine çıkıp antrenman yapmanız güzel olur. İlke Tunalı bu konuda hayati bir bilgi veriyor; “Boş’a yakın bir bavulla gidilmesini tavsiye ediyorum. Zira tekstilden hediyelik eşyalara, ev süslerinden elektroniğe birçok alışveriş yapılacaktır. Fiyatların da cazipliği ile bir anda alışveriş çılgınına dönüşmeniz mümkün. Tayland ipeği hem özel hem de ucuza alabileceğiniz bir hediyelik olabilir, dönüş için aklınızda bulunsun.”

Ekmek bulamazsanız pilav yiyin!

Tayland’da ekmek ülkemizdeki gibi bir kültür değil ve ekmek bulmak neredeyse imkansız. “Peki yemekle neyi katık edeceğiz?” diye düşünüyorsanız Tayland’da ekmeğin yerini pilav almış durumda. Tabii ülkemizdeki arpa şehriyeli tereyağlı, nohutlu pilavlar gibi pilavlar gelmesin aklınıza. Deyim yerindeyse haşlanmış pirinç kıvamında bir şey geliyor önünüze.

Çaya kahveye bir süre ara verin

Tayland’a gidecekseniz çay kahve alışkanlıklarınıza ara vermeyi de göze alın çünkü Tayland bu açıdan başka bir gezegen gibi. Özellikle tiryaki birinin Tayland’da kriz geçirmesi muhtemel. Çünkü yok! “Yemekten şöyle bir çayımızı kahvemizi içelim” demeyin, üzülürsünüz. Tayland bu konuda tam bir Cehennem. Aslında kahve dükkanları starbucks falan bulmak mümkün ama yerel bir markette kahve çay falan pek vermiyorlar.

Enter your keyword

Turizm Tayland

BEDAVA
İNCELE